Historisch overzicht

Doro Care (voorheen CareTech) is in 1990 in Kalix opgericht door Jan-Erik Larsson, een technisch geïnteresseerde entrepreneur die al in 1975 bijdroeg aan de constructie van de eerste veiligheidstelefoon in Zweden.

Jan-Erik Larsson heeft elektronica gestudeerd aan de Zweedse technische universiteit KTH en richtte al vroeg eigen bedrijven op. Na zijn studie werd hij aangenomen bij Luftfartsverket, de Zweedse luchtvaartautoriteit. Het ondernemen trok en in 1975 richtte hij met twee partners Kretselektronik op en vervolgens Kalix Elektronik in 1977. In deze periode werd de basis gelegd voor het veiligheidstelefoonnet van tegenwoordig. Met de komst van microprocessors in de jaren 70 was het mogelijk om slimme automatische alarmtelefoons te maken. Jan-Erik hielp de Zweedse rijkspolitie in de bergen met noodtelefoons die een alarm konden verzenden naar een alarmcentrale. Daarnaast ontwikkelde hij veiligheidstelefoons voor Televerket Larm die gebruikt konden worden bij een inbraak of als persoonlijk alarm of overvalalarm. In de jaren 80 werd voor Televerket Radio het eerste prototype van een GSM-telefoon gemaakt.

Op 28 februari 1990 richte Jan-Erik Larsson CareTech op als holding voor Antenna en Filipsborg AB. Hij was directeur en mede-eigenaar van Antenna, een bedrijf dat veiligheidstelefoons maakte, maar de passie voor ontwikkeling kreeg de overhand en Jan-Erik ging bij CareTech verder met het ontwikkelen van een nieuwe techniek voor bijvoorbeeld alarmen voor afzonderlijke woningen. CareTech verkocht in 1994 zijn aandeel in Antenna. Toen Antenna in 2000 failliet ging ontstond een vacuüm voor veiligheidsalarmen in privéwoningen, dat door CareTech gevuld werd. De vraag naar veiligheidsalarmen was groot en er was een nationale en internationale interesse van verschillende wederverkopers. Finland en Korea waren grote klanten die tevens meewerkten aan de ontwikkeling en die een aantal projecten financierden. Jan-Erik was directeur tot 2005 en werkte vervolgens nog enkele jaren als ontwikkelaar. In 2004 werd begonnen met de ontwikkeling van het eerste digitale veiligheidsalarm, CareIP. Zowel het bedrijf als de veiligheidsalarmen zijn in de loop der jaren veranderd, gegroeid en tot wasdom gekomen. Om zijn marktpositie te versterken nam CareTech een aantal wederverkopers over, zoals Infatel in 2007. Op die manier kreeg het bedrijf meer contact met klanten. De volgende stap was de overname van de alarmcentrale Svenska Trygghetsjouren in 2011, waarmee CareTech de volledige veiligheidsketen kon aanbieden. Tegenwoordig zijn we marktleider op het gebied van digitale veiligheidoplossingen voor ouderen en gehandicapten die bestaan uit de volledige alarmketen, van het veiligheidsalarm tot de alarmcentrale.

Doro heeft CareTech in 2015 overgenomen en heet nu Doro Care en behoort nu tot de Doro organisatie.